Înregistrare
Logo anticariatulnou.ro
Cumpără
Produsele
 Coş de cumpărături (0)
La 70 de lei, transport
gratuit prin Poştă!
Cărţi
Filme
Muzică
Antichităţi
Coperta Indreptarea legii 1652
* Fotografiile au caracter informativ
Scrisă de Colectiv
Share/Bookmark
Editura: Editura Academiei Republicii Populare Romane
Anul: 1962
Nr. pagini: 1012
Stare: uzată
4.3/34
Din păcate, stocul a fost epuizat. Cartea a fost la ofertă, la preţul de 99.00 lei, însă puteţi să completaţi adresa dumneavoastră de e-mail în formularul din dreapta, şi veţi fi anunţat automat când stocul se va modifica.
Acasă  »  Politica
Acasă  »  Istorie
Acasă  »  Drept
99.00 lei
132.00 lei
Economiseşti: 33.00 lei
STOC EPUIZAT
Introduceţi adresa de mail şi vă anunţăm când intră în stoc!
Vrei să întrebi ceva referitor la produse sau te putem ajuta să plasezi o comandă?
Sună-ne la numărul:
0770 495 178
Program: L-V 08:30 - 16:30
Trimite-ne un !
Program: L-V 08:30 - 16:30
Detalii despre carte:
Tiraj redus de 1050 exemplare.

Îndreptarea legii, numită şi Pravila cea mare sau Pravila de la Târgovişte a văzut lumina tiparului în 1652 şi este o carte de legi, nu numai un cod bisericesc ci şi unul politic. A fost tradusă din greceşte în româneşte – la îndemnul mitropolitului Ştefan – de „Daniil Andrean monahul din Ţara Panoniei”, ajutat de dascălii greci Pantelimon (Paisie Ligaridis) şi Ignatie Petriţis.

Pravila are două părţi şi un apendice. Partea întâi are numele de „îndreptarea legii” şi este împărţită în 417 glave dintre care 314 sunt extrase din Nomocanonul lui Manuil Malaxos, într-o versiune mai completă alcătuită de mitropolitul Porfirie al Niceeii pe la 1600. Celelalte 103 glave glave cuprind în întregime Pravila lui Vasile Lupu «Carte românească de învăţătură la pravilele împărăteşti», tipărită la Iaşi, în 1646. Partea a doua a Pravilei nu este împărţită în glave, poartă numele de „Nomocanon” şi cuprinde, cu puţine excepţii, întreaga colecţie canonică a lui Alexie Aristen (secolul XII) şi comentariile acestuia la canoane. Apendicele, cu 54 de glave, este format din întrebările şi răspunsurile lui Anastasie Sinaitul (secolul VI).

Îndreptarea legii este o operă de codificare legislativă românească, o îmbinare de norme de drept canonic şi laic.
Aceste norme legislative cuprind elemente de drept laic şi de drept bisericesc, cele din urmă fiind precumpănitoare. Ele prevăd sancţiuni ce se vor aplica preoţilor, călugărilor şi mirenilor în caz de greşeală; printre aceste abateri se prevedea şi pedepsirea – mai cu seamă a clericilor – celor ce nu păzeau cu sfinţenie Postul Paştilor şi al Naşterii Domnului sau alte posturi pentru prăznuirea marilor sfinţi şi mucenici din sinaxarul ortodox. Aceste codice de legi s-au întrebuinţat până la începutul veacului al XIX-lea* şi alături de ‘Legea pământului’, au reprezentat norme juridice pentru toţi locuitorii Principatelor Române; dar, ca peste tot în Europa acelor vremi, prevedea inegalitatea pedepselor după criteriul rangului social deţinut. Cartea contine fragmente vaste scrise in limba greaca.
 
Alte cărţi din categoria Politica
 
Alte cărţi de Colectiv
 
Produse văzute de tine:
99.00 lei
Indreptarea legii 1652
Intrebari frecvente
Termeni şi conditii
Contact
Politica de confidentialitate
Presa