Înregistrare
Logo anticariatulnou.ro
Cumpără
Produsele
 Coş de cumpărături (0)
La 60 de lei, transport
gratuit prin Poştă!
Cărţi
Filme
Muzică
Antichităţi
Coperta Constructii electronice pentru tinerii amatori
* Fotografiile au caracter informativ
Scrisă de Boghitoiu I.C.
Share/Bookmark
Editura: 1 Decembrie
Colecţie: a - z
Anul: 1989
Nr. pagini: 164
Stare: uzată
4.4/130
Din păcate, stocul a fost epuizat. Cartea a fost la ofertă, la preţul de 5.00 lei, însă puteţi să completaţi adresa dumneavoastră de e-mail în formularul din dreapta, şi veţi fi anunţat automat când stocul se va modifica.
5.00 lei
9.00 lei
Economiseşti: 4.00 lei
STOC EPUIZAT
Introduceţi adresa de mail şi vă anunţăm când intră în stoc!
Vrei să întrebi ceva referitor la produse sau te putem ajuta să plasezi o comandă?
Sună-ne la numărul:
0770 495 178
Program: L-V 08:30 - 16:30
Trimite-ne un !
Program: L-V 08:30 - 16:30
Detalii despre carte:


CUVîNT ÎNAINTE

Prin automat se înţelege, în general, un dispozitiv care efectuează — fără intervenţia omului — o anumită operaţie. Cuvînlul este de origine greacă, automatos şi are înţelesul de care se mişca prin el însuşi. Preocuparea de a realiza mecanisme care să funcţioneze automat, adică fără intervenţia omului este destul de veche. Astfel este consemnat faptul că primele realizări în acest domeniu apar în perioada anilor 300 î.c.n., automatele respective bazinda-se pe principiul plutitorului. Poate fi dat ca exemplu ceasul cu apă al lui Ktesibios, care la o anumită oră emitea un sunet sau lampa realizată de Philion, în anul 250 î.e.n., care realiza deplasarea automată a fitilului in funcţie de nivelul lichidului combustibil, precum şi un dispozitiv automat pentru deschiderea uşilor. Prima lucrare în care sînt descrise automatele vremii apare in primul secol al erei noastre, fiind intitulată Pneumatica şi scrisă de Heron din Alexandria.

Generaţiile care au urmat, au adăugat fiecare cîte ceva la acest efort de eliberare a omului de activităţi dificile, obositoare, importanţa dispozitivelor create fiind în directă evoluţie cu nivelul cunoştinţelor tehnice.

în Europa evului mediu apare primul mecanism automat cu circuit închis de reglare, prin realizarea de către olandezul Comelis Drebbel (1 ol2 —1633) a unui regulator de temperatură.

Urmează apoi invenţia lui Denis Papin care, în 168, realizează mecanism mul de reglare a presiunii din cazonele cu aburi, apoi englezul jatnes Watt cu sistemul său centrifugal de reglare automată a turaţiei la maşinile cu abur.

In 1801, francezul J.M. Jaquard prezintă instalaţia automată de ţesut prin folosirea unor cartele perforate, iar în 1868, matematicianul J.C. Maxwell publică lucrarea Despre regulatoare, prin care, pentru prima oară se pun bazele matematice ale reglării automate,

A urmai apoi o gamă largă de aplicaţii în cele mai diverse domenii, începind cu cele din industria alimentarăpînă la puşca automată, de la automate muzicale pînă la sateliţii artificiali.

Toate aceste automate amintite sînt dispozitive pur mecanice, ele fiind constituite din resorturi, pîrghii, greutăţi ele, funcţionarea lor bazîndu-se pe gravitate, diferenţă de densitate, principiul vaselor comunicante, forţă centrifugă, curent electric, presiunea gazelor şi multe alte principii din fizică.

O dată cu descoperirea şi realizarea dispozitivelor electrice ca electromag* netul, releul, motorul electric şi altele, componenţa şi posibilităţile automatelor capătă noi dimensiuni. .

Cu această ocazie s-a intrat în era automatelor electrice, saltul făcut
...“
 
Alte cărţi din categoria Electronica si electrotehnica
 
 
Produse văzute de tine:
5.00 lei
Constructii electronice pentru tinerii
Intrebari frecvente
Termeni şi conditii
Contact
Politica de confidentialitate
Presa